De 5 meest gestelde vragen in mijn vintage winkel

Gepubliceerd op 5 juni 2025 om 13:24

Wekelijks worden er heel wat vragen op me afgevuurd wanneer ik in mijn vintage winkel aan het werk ben. Leuke vragen, geïnteresseerde vragen, brutale vragen maar ook kennis-inhoudelijke vragen. Voor iedereen die net zo nieuwsgierig is maar het (nog) niet heeft durven vragen, hier de vijf meest gestelde en de antwoorden.

 

  1. Waar haal je al die vintage vandaan?

 

Dit is verreweg de meest gestelde vraag en eentje die ik niet al te gedetailleerd wil beantwoorden. Het opbouwen van goede inkooplocaties en contacten, daar gaan jaren overheen, die geef je dus niet zomaar prijs. Wel kan ik erover kwijt dat ik – in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen – niet vaak bij particulieren kom. Dat heeft alles te maken met te hoge (prijs) verwachtingen en de realiteit van inkoopsprijzen.

 

Ook ga ik nog maar zelden naar kringloopwinkels. Want van wat ik daar aantref kan ik geen vintage winkel vullen, althans niet die van mij. Markten bezoek ik wat vaker maar liever niet in Nederland. Daar vind ik het aanbod qua vintage te beperkt of als het er is simpelweg te duur. Op naar het buitenland dus! Markten zijn voor mij vrijwel het hele jaar door ideale inkoopplekken voor vintage decoratie, lampen en accessoires. Vintage klein- meubelen kan je er met een beetje geluk ook vinden. Als je er op tijd bij bent..  Verder maak ik gebruik van mijn inkoop contacten en scoor ook ik heel af en toe iets via Marktplaats.

  1. Kan er wat van de prijs af?

 

Toegegeven, het gaat inmiddels beter maar desalniettemin hoor ik ‘m nog geregeld : “leuke vaas maar eh… kan er nog wat van de prijs af” ? Aan tweedehands interieur kleeft nog steeds het imago dat de prijs onderhandelbaar is. In tegenstelling tot wanneer je een markt bezoekt (of wellicht ander vintage winkels) liggen bij mij de prijzen vast.  Bij de Hema vraag je ook niet om korting wanneer je een vaas koopt. Je betaalt gewoon de prijs omdat je die vaas het waard vindt. Zo werkt het in mijn winkel ook. Te duur? Dan kun je beter op zoek gaan naar een voordeliger alternatief.

  1. Is dit allemaal wel écht vintage?

Ook die vraag krijg ik nog heel vaak. Wanneer mensen voor het eerst bij mij over de drempel stappen gelooft niet iedereen altijd dat het allemaal écht lampen, vazen en meubels zijn uit de jaren zestig en zeventig. Omdat ieder stuk is nog in hele mooie vintage conditie is (of deels gerestaureerd en in zijn glorie hersteld waardoor het er weer prachtig uitziet) doet mensen nogal eens twijfelen. Een mooier compliment kan ik niet krijgen. Want hoewel ik heel trots ben op al mijn ‘stukken’ is het altijd fijn om te horen dat het loont om de lat zo hoog te leggen.

  1. Is het van echt massief hout of van fineer?

Dit vind ik een interessante en ook leuke vraag om eens toe te lichten. In de naoorlogse periode werden in de jaren 50,60 en 70 veel nieuwe meubels geproduceerd maar dat mocht niet teveel kosten. Als variant op de luxere massief houten meubelen kwamen er daarom fineer meubels op de markt. Fineer is ook hout. Alleen in een dun laagje (palissander, teak, eiken, beuken...). Onder het fineer werd gebruik gemaakt van een goedkope houtsoort, daaroverheen kwam het fineer.

 

Vrijwel alle meubels die we nu allemaal zo leuk vinden uit die periode zijn dus van hout-fineer. Kwalitatief helemaal niet slecht als je bedenkt dat we ze zo’n vijftig jaar na dato allemaal opnieuw in onze woonkamers zetten 😉. De uitzonderingen zijn dus de massief teak houten meubelen zoals bijvoorbeeld van Dyrlund uit Denemarken. Daar hangt logischerwijs ook meteen een ander prijskaartje aan.

  1. Ben je VintageMeesters uit hobby begonnen?

Deze vraag word mij ook nog geregeld gesteld en daarom leuk om hem zoveel jaar na de start van VintageMeesters nog eens te beantwoorden. Het korte antwoord is: nee. Het lange antwoord volgt nu. Voor VintageMeesters het licht zag had ik een heel ander bedrijf. Markten bezoeken, wat vintage kopen, dat deed ik gewoon een paar keer per jaar op vakantie, enkel voor in mijn eigen huis. Maar toen kwam corona op de proppen en mijn bedrijf ging daardoor onderuit. Zonder inkomen zitten was geen optie dus ik moest dringend iets anders bedenken. Het was of solliciteren of… een nieuw bedrijf opstarten. Maar wat?

 

Na een paar weken wikken en wegen besloot ik opnieuw te gaan ondernemen en een vintage interieur winkel te starten. Met weinig geld, zero contacten, nog geen winkelruimte en geen enkele kennis startte ik dit avontuur. Doel: binnen een jaar een rendabel bedrijf hebben staan. Het spreekt vanzelf, dat was een hele klus. Niks ging vanzelf, alles was moeilijk, ik heb veel geblunderd en vaak mijn neus gestoten. Ontelbare keren gedacht ‘waar ben ik aan begonnen…’ en een paar keer serieus overwogen om het bijltje er bij neer te gooien. Gelukkig ben ik nogal koppig aangelegd.. en nu ben ik enorm blij dat ik heb doorgezet.  

 

Wil je een keer langskomen, kijk dan eerst even naar de openingstijden van de winkel. Online shoppen kan natuurlijk 24/7.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.