5 x hippe vintage woontrends in je interieur

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 18:12

Zin in een toefje vintage in je interieur? Dan zijn een paar hands-on tips wel handig! Want zowel uit alle woonbladen als woonprogramma’s op tv blijkt: de vintage woontrend is here to stay. Maar hoe pas je vintage toe in jouw eigen moderne interieur? En wat betekent mid century modern, Hollywood Regency en space age nu eigenlijk? Wij nemen je mee!

 

 

Flower Power   

Zeg het met bloemen! Niet alleen dat leuke bosje tulpen geeft je een lentegevoel in huis. Bloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Geen pieterpeuterig (lees truttig) bloemetjesbehang natuurlijk, maar mooie grote bloemvormen prachtig verwerkt in chique behang, een tekening of schilderij.  Dit geeft echt een gave vintage boost aan je interieur! Maar ook zachte stoffen zoals velours met bloempatronen voor heerlijke kussens op je bank of in je vloerkleed geven net die extra vintage vibe in je interieur. Qua kleur hoeft het heus geen seventies knal oranje te zijn. Oud roze, zacht groen en lila tinten geven een natuurlijke en tegelijkertijd fleurige en sfeervolle touch. Ben jij al fan?

 

Geometrische vormen

Alle vormen die je met een passer en liniaal kunt maken noemen we geometrische vormen. Je komt ze heel vaak tegen in interieurs uit het mid century modern tijdperk. Zowel in stoffering als in meubels zijn geometrische vormen hipper dan hip! Het leuke is natuurlijk dat ook hier niet je hele interieur terug in de tijd hoeft.  Plak op dat ene wandje een mooi statement-behangetje met geometrische vormen of pak uit met die geweldige design fauteuil uit de sixties met zijn organische vormen. Ook een aaibaar poefje of heerlijk dekentje met mooie patronen voor killere avonden geeft een hele fijne lente sfeer aan je living. Typisch mid century modern interieur items? Dat zijn: gouden Sputnik lampen, Eames fauteuils, grote bolvormige (glazen) hanglampen en meubels op conische (ronde) pootjes.

 

Hollywood Regency

Hou jij wel van een beetje bling bling in je interieur? Dan kan je met de vintage Hollywood Regency stijl lekker uit de voeten. Deze stroming is gebaseerd op de over-de-top luxe en extravagante interieurs van filmsterren uit het gouden tijdperk van Hollywood zo tussen 1920 en 1950. Maar ook in de seventies en eighties wisten ze er nog wel raad mee hoor! Wie herinnert zich niet de glitter and glamour van Dallas en Dynasty ;-). Denk vooral goud, lak, rookglas, marmer, velours, chroom, gouden spiegels en veeeeel glas. Het lijkt heel heftig maar juist door de – door de bank genomen- strakke lijnen en elegante details blijft het allemaal relatief rustig. Ook messing kandelaren zijn een mooie aanvulling wanneer je wel een tikkie glamour in je interieur wenst. Typische icons uit het Hollywood regency tijdperk zijn luipaardbeelden van porselein, grote zwart wit foto’s van actrices en (salon)tafels van messing met rookglas.

Space age

Het wordt me geregeld gevraagd in de winkel: wat is nou precies space age design? De naam zegt het eigenlijk al. Interieurontwerpers van dit tijdperk (de jaren 60 en 70) laten zich vooral inspireren door de ruimtevaart. De jaren zestig worden vaak als inspiratiebron gebruikt maar daarnaast is het ook zo dat alles dat voor vernieuwing staat terugkomt in deze woontrend. Herkenbaar zijn vooral de futuristische vormen van bijvoorbeeld lampen van plexiglas / doorzichtig kunststof gecombineerd met chroom. Denk hierbij aan de mushroom lampen van bijvoorbeeld ontwerpers als Hala en Dijkstra (Nederland) of de lampen van designer Harvey Guzzini (Italië). Niet alleen lampen maar ook meubels voornamelijk gemaakt van kunststof of perspex zijn te herleiden naar het space age tijdperk. Tafeltjes op chromen wieltjes bijvoorbeeld. Ontwerpers wilden er allemaal een ruimteavontuur van maken met veel gebruik van wit, zilver, glanzende oppervlakken en coconachtige vormen. Space age woonitems zijn heel geliefd en stralen vaak een bepaalde tijdloosheid uit wat zich fijn laat combineren in allerlei interieurs.

 

Handcrafted

Hangemaakt klinkt als het resultaat van een punnikwedstrijd terwijl handcrafted een wat chiquere sound heeft. Het komt gewoon op hetzelfde neer natuurlijk 😉. Handgemaakt staat vaak voor duurzaam en origineel. Wanneer je een handgemaakt item aanschaft voor je interieur heb je in veel gevallen iets bijzonders te pakken. Het hoeft niet allemaal kunst met een (dure) grote K te zijn, een mooie handgemaakte plantenhanger of wandkleed zijn prachtige voorbeelden van vintage styling met een duurzame touch die toch een fijne eigenheid aan je interieur geeft. Ook beelden, vazen of met de hand beschilderd servies geven een fraaie finishing touch aan je woning. Creatieve bui? Do it your self! Dan weet je in ieder geval zeker dat je iets origineels in huis hebt!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.