Vintage scoren voor beginners

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 11:35

Vragen staat vrij en heel wat klanten vragen mij daarom geregeld naar de herkomst van de vintage en design items die ze in mijn winkel of in de webshop aantreffen. Maar helaas, veel verder dan ‘deze komt uit Nederland, België of Duitsland’ kom ik niet, want het prijsgeven van die informatie staat min of meer gelijk aan een het opdoeken van mijn toko.  Zodra iedereen weet waar Abraham de mosterd haalt (of in dit geval Sara de vintage 😉) kan ik er net zo goed mee stoppen. Het prijsgeven van bronnen, inkoopadresjes en locaties is in deze branche not-done.  Ook ik heb dat aan den lijve ondervonden toen ik begon. Concullega’s hielden hun kaken stijf op elkaar en daar heb ik inmiddels alle begrip voor!

Niks zo veranderlijk als de vintage markt

Met de voeten in de modder zoals dat zo mooi heet heb ik daarom erg veel tijd geïnvesteerd in het vinden van plaatsen waar ik mooie vintage kon inkopen. En zelfs tot op de dag van vandaag is en blijft het een zoektocht, gaat niks vanzelf en blijkt dat er niks zo veranderlijk is als ‘de markt’. Want waar ik eerder nog geregeld in Engeland vertoefde om mooie pareltjes te scoren kan ik daar door Corona al ruim een jaar niet naar toe. Een enorm gemis want niet alleen vond ik daar prachtige stukken, de mensen zijn er zo vriendelijk, het landschap zo lieftallig en de cottages o zo schattig. Ja, ik heb heimwee. Maar dat terzijde. Het op peil houden van voorraad, het vinden van nieuwe stukken en het aanboren van nieuwe contacten was afgelopen jaar dus een hele grote uitdaging.  

Waar vind ik vintage?

Maar… wat nu als je net als ik aangestoken bent door het vintage-virus? Naarstig op zoek bent naar leuke spulletjes uit de jaren 50, 60 & 70 die je wilt verhandelen en geen idee hebt waar te beginnen? Misschien dat ik je dan toch een paar tips kan geven die je op weg helpen om je eigen (web)winkel te starten! Want niks is zo leuk als van je hobby je werk kunnen maken toch? De tips zijn overigens het meest bruikbaar in een after-corona-tijdperk, maar dan heb je ze  alvast! 😉

5 plekken waar je vintage kunt scoren

 

1. Netwerk

Het zal je nog verbazen hoeveel leuke spulletjes (zeker wanneer je net begint) uit je eigen netwerk weet te halen. Vertel heel je familie, vrienden en kennissenkring wat je doet of wil gaan doen en vraag opa’s oma’s tantes, ooms en aanverwante familieleden of je op hun zolder of in de schuur mag komen kijken. Je ontdekt er veelal zaken waarvan ze zelf vergeten waren dat ze het nog hadden en waar jij nu helemaal warm voor loopt. Aangezien je familie bent mag je ze vast overnemen voor een prikkie of met een beetje mazzel krijg je het voor niks.

 

2. Markten

We moeten nog even wachten voordat we weer over markten kunnen struinen, maar daar vind je wel de tofste items voor weinig! Er zijn verschillende grote antiek en brocante markten in binnen en buitenland waar je mooie rotan stoelen, gave messing vogels, maar ook heuse design stukken zoals tafeltjes, fauteuils en kasten op de kop kunt tikken. Extra tip: neem een karretje mee (ik heb een opvouwbare bolderkar) en een grote auto zodat je lekker veel kan meenemen. Is de markt verder bij je uit de buurt? Maak er dan meteen maar een weekendje weg van (dat kan tegen die tijd ook vast weer). Want de hele grote markten (Lille in Frankrijk (september) of Temploux (augustus) in België) duren meer dan 1 dag! Wees er vroeg bij wanneer je een markt bezoekt. Hoewel minder ruimte voor onderhandeling heb je wel de meeste keus en dat is fijn. Niks zo erg om achter het net te vissen omdat je te laat bent.

 

3. Schuur / zolder opruimingen

Ook een leuk tijdverdrijf op zondag wanneer er in een dorp in de buurt een paar straten meedoen aan een schuur / zolder opruiming. Ze staan vaak op de website van Meukisleuk en je komt bijna bij de mensen thuis! Ze zetten al hun overtallige spulletjes (die uit de schuur of van zolder komen) buiten neer, en jij kan lekker snuffelen. Bijkomend voordeel hier is dat er geen professionele handelaren tussen zitten dus het is echt laagdrempelig en vaak voordelig. Of je moet de pech hebben dat de eigenaren nog altijd erg gehecht zijn aan hun oude spulletjes en er de hoofdprijs voor willen hebben... maar over het algemeen kan je hier nog leuke en originele vintage vinden als je een beetje mazzel hebt.

 

4. Ontruimingsbedrijven

Ben je al echt een bedrijf, met een winkelpand of opslag en heb je een constante toevoer nodig van grotere vintage items? Dan kan het handig zijn om contact te leggen met bedrijven die huizen ontruimen. Zij komen echt van alles en nog wat tegen wanneer appartementen en huizen leeghalen. Als ze uit al die inboedels weten wat jij zoekt kunnen ze het rechtstreeks aan jou verkopen voordat het bij de kringloopwinkels terecht komt. Die laatste zijn en blijven natuurlijk ook altijd interessant om te bezoeken. Ook al zijn er grote verschillen in kwaliteit, aanbod en prijs bij de verschillende kringloopwinkels in Nederland kan je natuurlijk altijd geluk hebben en een pareltje tegen het lijf lopen. Een landelijk overzicht vind je hier: Allekringloopwinkels.

 

5. Online marktplaatsen

En tot slot zijn online marktplaatsen een mooie bron voor heel wat vintage verkopers. En denk dan niet meteen alleen aan de geijkte spots zoals Marktplaats of MarketPlace van Facebook. Ook veilingsites zoals CataWiki, online veilinghuizen of zelfs Instagram kunnen heel goed van pas komen wanneer je op zoek bent naar bijzondere, originele vintage pareltjes.

Heel veel succes met vintage scoren en vooral: geniet!

 

Hartelijke groet, Monique

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.