Een vintage winkel in coronatijd: werkt dat?

Gepubliceerd op 9 maart 2021 om 19:15

Als je me die vraag een paar maanden geleden had gesteld had ik hoofdschuddend gezegd dat ik dacht van niet. Toen de volledige lockdown werd afgekondigd en de winkelpui voor onbepaalde tijd naar beneden moest had ik er een hard hoofd in. Hoe nu verder?

Dichte deur

Mijn winkel bestond net iets meer dan een jaar en begon stilaan een wat groter publiek te bereiken. Het insta account groeide gestaag waardoor er klanten kwamen van Amsterdam tot Maastricht en nu moest ineens de deur dicht! Natuurlijk kwam het niet helemaal uit de lucht vallen. We waren immers door de voorgaande maanden al  gewend geraakt aan mondmaskers en spatschermen, getapte pijlen op de vloer, looprichtingen en meer van die dingen. Maar toch..

Nieuwe balans

Het was een fikse domper. Mijn zo zorgvuldig opgebouwde ritme was foetsie. Van vaste dagen en tijden open (of dicht) naar nauwelijks structuur. Het werd echt zoeken naar een nieuwe balans van inkopen doen / in de winkel werken (met een dichte pui) om de meubels op te knappen, poetsen, opmeten, stylen, fotograferen, online zetten. Ophaal-afspraken met klanten maken, heen en weer naar de winkel rijden, of klanten thuis spullen laten afhalen. En dan hebben we het nog niet over de social media kanalen bijhouden, de boekhouding en administratie…  Die eerste weken vond ik ronduit lastig. Ik had het gevoel dat ik 24/7 aan het werk was en bar weinig zicht op het resultaat.

Onhebbelijk

Gelukkig was deze fase van korte duur. Niet alleen fijn voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Ik ben namelijk tamelijk onhebbelijk als ik grote onzekerheid ervaar. Op die momenten begrijp ik totaal niet (meer) waarom ik toch in hemelsnaam zo graag wilde ondernemen ;-).  Anyway,  zodra ik weer wat vaste grond onder mijn voeten voel is dit gelukkig ook weer snel voorbij en geniet ik weer volop van alle aspecten die het ondernemerschap te bieden heeft. De vrijheid, de creativiteit en zelf beslissen welke koers je vaart, dat is heerlijk.

Slag te pakken

Na een paar weken ploeteren had ik de slag dan ook weer te pakken. Een nieuw, ander ritme, verspreider inkopen en de focus compleet op online leggen. Anders, maar niet minder leuk deze nieuwe uitdaging. Want verrassend genoeg bleek mijn angst totaal ongegrond. Vintage lovers shoppen net zo makkelijk online in de webshop dan wanneer ze door de fysieke winkel lopen. Met de opties afhalen, verzenden of bezorgen kunnen heel veel klanten prima uit de voeten zo blijkt.

Fijn online

Dus om maar te eindigen bij het begin: werkt het om een vintage winkel te hebben in corona-tijd? Zeker wel! Na een turbulent en woelig jaar ben ik ongelofelijk blij en trots om te zien dat VintageMeesters nog steeds groeit. Dat de verkoop online lekker doorloopt en er steeds meer tevreden klanten bijkomen. Laten we hopen dat dit de laatste loodjes zijn en we over een poosje het rolluik weer open mogen gooien en iedereen weer in real life kunnen verwelkomen. Tot die tijd ben je online van harte welkom. Groet, Monique

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.