Vintage meubelen: hoe herken je ze?

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 15:53

Het verschil tussen vintage en retro meubelen is nog lang niet voor iedereen klip en klaar. Misschien weet jij ook niet precies hoe het nou ook alweer zat. Vintage wordt vaak aangeduid als retro en andersom. Daarom een korte uitleg zodat je precies weet wanneer iets vintage of juist retro is.

Vintage of retro?

Vintage is een kenmerk van meubels uit een bepaalde tijdsperiode. Vintage meubelen zijn gemaakt in de jaren vijftig, zestig en zeventig, maar ook die van de begin jaren tachtig worden inmiddels vintage genoemd. Het kenmerk van retro meubelen is dat het ze nieuw zijn geproduceerd maar de uitstraling hebben van vintage meubels. Je ziet in grote (meubel)ketens zoals de Leenbakker, Kwantum, Jysk en Ikea nieuwe meubelen met de looks van vintage meubelen. Dat is je vast niet ontgaan, want vintage (en dus ook retro) is helemaal hip hot en happening.

Vintage het nieuwe antiek

Maar wanneer is iets dan antiek? We spreken van antiek wanneer een meubel gemaakt is voor 1920. Hoewel liefhebbers en kenners uiteraard bewerend dat antiek nog altijd heel veel geld waard is, ligt dit vooral aan de vraag naar specifieke antiquiteiten. Dat zie je ook mooi terug in het tv-programma 'Van onschatbare waarde'. Zoals eigenlijk bij alle producten (oud of nieuw, dat maakt niet uit) wordt een deel van de waarde (naast conditie) bepaalt door de mate van vraag en aanbod. Is er veel vraag naar en is het schaars, erg moeilijk aan te komen of zijn er niet veel meer van, dan drijft dit de prijs uiteraard op. Vintage (design) meubelen en interieur accessoires wordt door kenners ook wel het nieuwe antiek genoemd. Wist je trouwens dat liefhebbers van mid century vintage en design meubelen vrijwel zonder uitzondering voor het ‘echte spul’ gaan en niet voor retro items. Dat is voor hen net zoiets als vloeken in de kerk. 😉

Hoe herken je echte vintage: 3 tips

Misschien ben je net als ik dol op oude spulletjes en struin je de ene na de andere markt af om mooie items voor in je huis te scoren. Dan is het misschien handig om te weten hoe je echte vintage herkent. Ik geef je een drietal praktische tips.

 

  1. Materiaal en afwerking

Vintage meubelen zijn vaak gemaakt van vol hout zoals palissander of teak, (al dan niet met een fineerlaag). Dit in tegenstelling tot modernere, nieuwe meubelen. Die zijn vaak van lichtere, goedkopere houtsoorten, (deels) van plastic en niet erg duurzaam geproduceerd. Materialen die je vaak tegenkomt uit de vintage periode zijn chroom, formica, druipend glazuur op keramieken vazen en bloempotten, bamboe, gewolkt glas (in rotan tafeltjes) rookglas (ook vaak in bijzet of salontafeltjes) al dan niet gecombineerd met messing (Hollywood Regency, jaren zeventig). Ook zijn de wieltjes onder originele vintage trolleys en serveerwagens eigenlijk altijd van metaal en niet van plastic. Dit laatste zie je vaak bij nieuwere soortgelijke items.

 

  1. Staat en gebruikssporen

Vintage meubels en woonaccessoires zoals spiegels, kandelaren of vazen hebben doorgaans lichte gebruikssporen. Uiteraard wil je als nieuwe eigenaar dat het jouw favo vintage item er zo min mogelijk geleefd uitziet, maar juist die sporen laten je zien dat je daadwerkelijk met vintage te maken hebt! Aan de afwerking van meubelen werd in het mid century tijdperk ook meer aandacht besteedt dan nu het geval is. Kastjes met conische (ronde) pootjes hebben vaak een messing hoesje over de poten bijvoorbeeld. Ook aan de gebruikte schroeven (messing) kun je afleiden dat ze uit het vintage tijdperk komen. Verder zijn zwaluwstaartverbindingen in houten kasten en lades vaak een betrouwbare indicatie dat je daadwerkelijk met een vintage meubelstuk te maken hebt. Wist je trouwens dat oppervlakkige gebruikssporen zoals krasjes in een tafelblad of kast vaak nog prima weg te poetsen zijn met goede meubelolie? Eenmaal opgepoetst heb je een mooi vintage, geleefd meubelstuk met karakter in huis.

 

  1. Ontwerp en herkomst

Een vintage meubelstuk is vaak net een mysterie dat opgelost dient te worden. Waar komt het vandaan? Welke maker, oorsprong, herkomst, land, leeftijd? Zoveel vragen wanneer je een mooi stuk tegenkomt! Soms vind je een sticker met de maker of ontwerper verborgen achter een lade, kastdeurtje, ideaal om de herkomst te herleiden. Andere keren zie je aan die typische organische vormgeving al de signatuur van de ontwerper en direct dat je te maken hebt met bijvoorbeeld een stuk van Louis van Teeffelen. Soms (of beter gezegd vaker) is het ingewikkelder. Dan zie je wel dat iets ‘design’ is maar weet je niet wie de maker is. Daar heb ik zelf ook geregeld 'last' van. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet en Google Lens. Hiermee is het een stuk makkelijker om te spitten naar herkomst, waarde en details. Je zal ook merken dat hoe langer je bezig bent met ‘de vintage’ je steeds beter gaat herkennen van wie wat is en uit welke periode het komt.

 

Ik wens je veel plezier toe met het spotten en kopen en identificeren van je toekomstige vintage schatten!

Reactie plaatsen

Reacties

Isabelle
2 jaar geleden

ik heb van mijn ouders drie bijzettafeltjes gekregen. Ik ben benieuwd van welke ontwerper ze zijn en uit welk land. Mag ik een foto opsturen zodat u er misschien iets meer over kunt zeggen?