Een hoera met ups en downs

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 19:46

Alweer twee jaar geleden besloot ik de koe bij de horens te  vatten en een vintage winkel te openen. Vintage kopen en verkopen deed ik tot dat moment ‘on the side’. Ik had tenslotte al een eigen bedrijf en daarmee een fulltime werkweek. Hoewel ik al een poos iets anders wilde in mijn werkend leven wist ik heel lang niet goed wat dat dan zou moeten zijn.  Waar werd ik nou echt blij van, kreeg ik nieuwe energie?

Totdat ik besefte dat de vintage haast ongemerkt een steeds grotere rol in mijn leven was gaan spelen. Als hobby, ter ontspanning, tijdens korte vakanties in Engeland. Eigenlijk overal waar ik kwam was ik op zoek naar mooie vintage pareltjes. Corona bestond nog niet en bijna al mijn vrije tijd besteedde ik aan ‘de vintage’. Zo leuk, daar wilde ik eigenlijk wel verder mee.

Nu of nooit

En zoals wel vaker in mijn leven kwam ik na een tijdje wikken en wegen op het  "het is nu of nooit" punt. Mijn zoektocht naar een pand annex opslagruimte nam serieuzere vormen aan en na een aantal maanden zoeken en praten met de gemeente vond ik uiteindelijk via Adhoc toch nog vrij onverwachts een bedrijfspand in het centrum van Oosterhout. Weliswaar anti-kraak, maar misschien des te beter. Kon ik mooi uitproberen of een winkel runnen eigenlijk wel iets voor mij was. En zo opende ik op 18 september 2019 vrolijk, vol enthousiasme en totaal blanco (oftewel bleu) de deuren van VintageMeesters.

Achtbaan

Het eerste jaar leek meer op een achtbaan dan een baan. Met pieken en dalen, hollen en stilstaan. Het leek soms wel of ik nog nooit een onderneming had gehad en alles opnieuw moest leren. Het was zo anders was het dan wat ik gewend was. Een winkel runnen, inkopen doen, de in en verkoop bijhouden, klanten helpen, online zichtbaar zijn, problemen oplossen, de voorraad op peil zien te houden, de lijst van taken en vooral skills om een succesvol winkelier te zijn leken eindeloos. Leuk, intensief en spannend tegelijkertijd. En dan hebben we nog niet over C die na een half jaar plotsklaps om de hoek kwam kijken. Onzekerheid alom, desinfecterende handgel, mondkapjes, spatschermen, looproutes, maximaal aantal klanten per vloeroppervlak en als klap op de voorpijl een complete winkelsluiting (net voor de kerst), het was me allemaal wat.

Corona Dip

Ik geef grif toe dat ik toen wel een weekje in de put heb gezeten. Hoe moest ik nu verder? Ook financieel maakte ik me zorgen. Omdat mijn vaste kosten niet hoog genoeg waren kwam ik voor geen enkele regeling van de overheid in aanmerking. Het enige inkomen dat ik zou gaan zien was het geld dat ik eigenhandig zou verdienen. De luxe om bij de pakken neer te gaan zitten had ik dus niet. Het was schouders eronder en gaan met die banaan! Gelukkig lukte het me door de webshop op te starten en social media kanalen als Facebook en vooral Instagram in te zetten om de verkoop door te laten lopen. Zo ongelofelijk fijn en hartverwarmend om te merken dat klanten VintageMeesters (ondanks die dichte winkeldeur) bleven vinden! De inkoop was een ingewikkelder verhaal. Het ene moment mocht ik Duitsland niet meer in, dan België weer niet en Engeland bleek verder weg dan ooit…

Blije gup


Het afgelopen (tweede) jaar kwam het vooral aan op creatief ondernemen, snel kunnen schakelen, doorgaan waar anderen misschien zouden stoppen. Af een toe een complete dip-dag hebben en er de volgende dag toch weer met veel energie en goede moed tegenaan gaan. Nieuwe kanalen aanboren, nog meer tijd investeren om op de juiste plekken en bij de juiste mensen te kunnen inkopen. Makkelijk? Nee. Leuk? Vaak wel, niet altijd. De prijzen namen door de schaarste en toenemende populariteit toe, de kanalen om in te kopen af. Het is maar goed dat ik wel van een uitdaging houd 😉. Daarom ben ik twee jaar na dato niet hartstikke maar mega trots dat het me is gelukt om VintageMeesters in de afgelopen twee roerige, bijzondere jaren te laten groeien en bloeien. Ook al zitten we nog altijd met corona opgescheept, de winkel is weer open, de webshop loopt goed en via social media bereik ik inmiddels ruim 5100 mensen. Klanten komen van Amsterdam tot Maastricht en van Zwolle tot Antwerpen om in mijn winkel te snuffelen en mooie vintage parels te scoren. Daar kan je toch alleen maar een ongelofelijk blij ei van worden? 

Just do it.

Twee jaar dus. Wat een mijlpaal! En echt, ze zijn omgevlogen. Ik heb ongelofelijk veel bijgeleerd, de broodnodige winkelervaring opgedaan (daar kan ik een boek over schrijven!) en vind dit type ondernemerschap  oprecht leuker dan ik vooraf had gedacht. Daarom lijkt het me een prima plan om er nog een jaartje (of wat) aan vast te plakken. Kan ik mooi als de ‘Granny’ onder de vintage onderneemsters laten zien dat je nooit te oud bent om opnieuw te beginnen, te leren, met vallen en opstaan je droom na te jagen. Just do it.

Lieve groet, Monique

 

PS. Enne... je bent natuurlijk zaterdag tussen 12.00 tot 17.00 van harte welkom om te komen proosten op het tweejarig bestaan van VintageMeesters! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.