Duurzaam de herfst in?

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 21:19

Met de inflatie, torenhoge huizenprijzen, achterlijk hoge gasprijzen, kostbare diesel en benzine, stijgende energieprijzen, de stikstofproblematiek en prijzen voor de dagelijkse boodschappen die de pan uit rijzen worden we massaal keihard met de neus op de feiten gedrukt. Het moet allemaal een tandje minder. Ook hier thuis is het woord verduurzamen steeds vaker onderwerp van gesprek. Want als je zoals ik in een jaren 30 huis woont is een warmtepomp geen optie, kunnen er geen zonnepanelen op het dak (want Amsterdamse school bouwstijl) en mogen we in onze handen knijpen dat we een Deense houtkachel hebben inclusief aardige buren. Want dat laatste geldt zeker niet iedereen zo blijkt.

Goede buren

Vorige winter stond er een klant uit Utrecht in mijn winkel die vertelde dat ze ondanks de enorme schaarste op de huizenmarkt zo blij was met haar aangekochte huisje inclusief houtkachel. Totdat ze hem twee keer had aangestoken. De buren kwamen klagen over de rook op straat waar ze zo van moesten hoesten. Uit angst voor een burenruzie had ze de haard niet meer aan durven steken. Goede buren is het halve werk blijkt maar weer. Zeker ten tijde van een energiecrisis.

Stappenplan

Ook hier thuis blijkt het best een uitdaging om duurzaam (lees betaalbaar) de herfst en winter door te kunnen komen. Maar met onderstaande vijf stappen is er in ieder geval een beginnetje gemaakt.

  1. Twee kuub haardhout gekocht zodat we de verwarming zo min mogelijk hoeven aan te zetten
  2. Een elektrisch kacheltje voor op de werkkamer zodat de radiator uit kan blijven
  3. Timer op max 4 minuten zetten tijdens een warme douche (koud douchen gaat me echt te ver!)
  4. Nieuwe tochtstrips op ramen/deuren
  5. De droger nog amper gebruiken, gewoon weer oldskool alle was ophangen


Bewuste keuzes

Inmiddels liggen ook de stekkers uit de stopcontacten wanneer apparaten niet worden gebruikt (blijken nogal stiekeme slurpers te zijn), staan de wasmachine en vaatwasser alleen nog na 21.00 aan (dal tarief) en probeer ik nog bewuster inkopen te doen door lijstjes te maken en wat vaker een bezoekje aan de markt te brengen.

Warm werken

Ook qua werk doe ik mijn uiterste best om het logistiek zo goed mogelijk in elkaar te laten passen met inkopen/bezorgen en pakketten naar de post brengen. Verder ben ik ongelofelijk blij dat ik vorig jaar twee petroleum kacheltjes heb aangeschaft die de winkelruimte behaaglijk warm maken gedurende de wintermaanden. Want werken in de kou, dat vind ik dus echt complete horror! 

Of het allemaal voldoende zoden aan de dijk zet? Laten we het hopen. Kleine (duurzame) sfeertip van mij; doe lekker de meeste lampen uit, en steek de sfeerkaarsjes aan. Voor die mooie, vintage kandelaren kom je gewoon even bij mij langs 😉.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.