Just do it?

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 10:07

Ondernemerschap leuk? Ja! Makkelijk? Nee. Voor jezelf beginnen, eigen baas zijn vrijheid.. wie droomt er niet van? Talloze mensen fantaseren over het hebben van een eigen onderneming, groot of klein, online of met een fysieke winkel. Dé stap zetten gebeurt vaak vanuit een idee, kans, overtuiging, een passie of simpelweg noodgedwongen. Werkt het altijd? Nope. Je leest en hoort vrijwel alleen over de succesverhalen, niet over de (minstens even zovele of meer) mislukkingen en faillissementen. 

Schande versus luxe

Tenzij je een bekende Nederlander bent zoals Olcay Gulsen, Marlies Dekkers of Roy Donders. Wanneer zij failliet gaan door slecht management of beroerde keuzes dan struikel je over de headlines. Maar de "gewone man of vrouw" ontbeert het niet alleen de schande van mislukking maar ook de luxe van automatische en gratis landelijke reclame. Denk maar aan de Gordons en Rachels onder ons die enkel op basis van hun BN'er-schap een koffietentje openen en daarmee direct zendtijd krijgen.

 

Valkuilen

Wij (onbekende Nederlanders) moeten het doen met gesponsorde (betaalde) content in programma's waar je doelgroep niet naar kijkt, advertenties in puzzelblaadjes van de supermarkt die alleen ingevuld worden door bejaarden die tijd over hebben... Allemaal valkuilen waar je als starter niet in terecht moet zien te komen. Kost alleen maar geld en het levert je vrijwel zeker niks op. Publiciteit is absoluut fijn maar alleen als je daarmee de mensen bereikt die je graag wil bereiken. Wie geen (of weinig) geld heeft moet slim zijn is het devies.


Happy

Moet je er dan maar niet aan beginnen? Integendeel! Ik geniet enorm van het ondernemerschap, de vrijheid die het mij bied en ook het plezier dat het me geeft om geld te verdienen met iets wat ik heel erg leuk (wat zeg ik, super t0f!) vind om te doen. Dat gun ik echt iedereen. Daarnaast ben ik een groot voorstander van doen waar je goed in bent en wat je een gelukkig maakt. Voor de een is dat een baan in loondienst, voor de ander een eigen bedrijf. Zolang jij je er maar blij van wordt is mijn motto.

 

Doelen

Mocht je de stap naar zelfstandig ondernemerschap willen zetten dan is het goed om je vooraf te realiseren dat dit ook ook gepaard kan gaan met (financiële) onzekerheid en daar is niet iedereen even goed tegen bestand. Nog even los van het feit of je je een x aantal maanden geen of weinig inkomen echt wel wel kunt permitteren... Maak daarom vooraf een beknopt, duidelijk plan met daarin je doelen en vooral hoe je die denkt te gaan realiseren. Vergeet niet te noteren hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen starten, de te verwachten uitgaven, investeringen en natuurlijk hoeveel salaris je denkt nodig te hebben. Probeer een reële schatting te maken van de te verwachte inkomsten. Bijstellen kan altijd, maar dan ligt in ieder geval iets concreets.

 

Think Big?
Een veel gebruikte uitdrukking in  ondernemers-land is "Think Big" maar dat moet wel bij je passen. In tegenstelling tot veel andere zelfstandigen ben ik juist een erg behoudende en voorzichtige ondernemer. Ik wilde geen geld lenen voor mijn onderneming, dat werd dus eerst verdienen en daarna pas uitgeven. Ook wilde ik perse organisch groeien, dus niet met gekochte volgers op sociale media maar stap voor stap een "fanbase" opbouwen die écht geïnteresseerd zijn in wat ik doe. Dat kost tijd dus mocht je deze weg ook willen volgen, heb vooral geduld ;-). 

 

Resultaat

Resultaat is dat ik geen grote dure winkel heb, geen personeel (behalve een vaste lieve vriendin die invalt als ik inkopen ben) géén mega groei doormaak de afgelopen 4 jaar maar... (voor mij heel belangrijk) ook geen schulden heb, op een toffe locatie zit die ik me kan veroorloven, niemand van mij afhankelijk is (en andersom) en ik uit mijn onderneming een bescheiden salaris kan halen. Ook als het een poosje tegenzit. Deze manier van ondernemen geeft mij rust, voldoende stabiliteit en vooral een heel goed gevoel. Want meer is niet altijd beter, groter niet altijd mooier en duurder niet altijd duurzamer. Ga jij ervoor? Kies dan een manier die bij jou past. Veel succes!  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.