5 originele vintage kerst cadeautips

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 11:50

Geef je graag een origineel en duurzaam kerstcadeautje? Denk dan eens aan vintage! Als het gaat om fijne, originele kerstcadeaus kopen voor onze geliefden vervallen we – zonder dat te willen - al snel in de standaard parfumerie-diner-staatslot-categorie. Want wat te kopen voor je lieve, zus, zwager of (schoon)dochter die ‘alles‘ al heeft? Ik laat je zien dat er originele vintage kerstcadeautjes zijn die passen in vrijwel ieders interieur.

5 originele vintage kerstcadeautjes

 

1. Kandelaren

Veel mensen denken bij het woord vintage nog altijd aan suf, muf, oubollig en oma’s interieur. Extra leuk om te laten zien dat dit (lang niet altijd) klopt! Vintage kandelaren uit de jaren zestig en zeventig heb je namelijk ook in allerlei stijlen. Van de klassiekere messing kandelaars (die je af en toe moet oppoetsen om weer mooi te laten glimmen) tot strakke design kandelaren (chroom kleurige) zoals die van Stoff Nagel. Maar er bestaan ook vrolijk gekleurde kunststof of transparante perspex exemplaren. Voor ieder interieur van modern tot klassiek is er wel een mooie vintage kandelaar te vinden.

 

2. Glaswerk

Je hebt glazen en glazen. Maar echte kristallen glazen… daar kan vrijwel niets aan tippen. Een gewild en geliefd cadeau: vintage kristallen champagne coupes of flûtes waarin de bubbels extra goed tot hun recht komen en waarin mousserende wijnen simpelweg beter smaken. Een perfect cadeau voor tijdens de feestdagen. Maar ook kristallen whiskyflessen of mooie waterglazen zijn een fijne kerstcadeaus om te geven.

 

3. Kerstcarrousel

Met het kerstcarrousel of kerst pyramide zoals ze ook wel worden genoemd scoor je zeker punten bij familieleden of vrienden die een hang hebben naar nostalgie. Deze prachtige houten carrousels vinden zijn oorsprong in Duitsland (Ertsgebergte) waar er nog altijd vaklieden zijn die zo’n carrousel helemaal met de hand maken. Deze topstukken (van soms duizenden euro’s) worden generaties lang doorgegeven als familie erfstuk. Natuurlijk bestaan er ook voordeligere varianten uit die regio. Ze zijn niet met de hand zijn gemaakt maar daarom niet minder leuk! Ze draaien rond door de warmte van de kaarsjes en zijn echt ontzettend leuk om cadeau te geven.

 

4. Keramiek

Ook wanneer je geliefden niets met kerst hebben, geen champagne lusten of kaarsjes branden kun je altijd nog je toevlucht nemen tot keramiek! Er zijn maar weinig mensen die niet van planten of bloemen houden en als het gaat om vintage keramiek is er een enorm ruime keuze. Van prachtige plantenpotten tot West Germany vazen… in rustige kleuren zoals wit of bruin maar ze zijn er ook in fel rood, geel of oranje. Ook hier laat je je simpelweg leiden tot de smaak / stijl van de eigenaars om tot een weloverwogen, originele keuze te komen. Gedurfd cadeau: een prachtig dameshoofdje van Cortendorf keramiek uit de  jaren 50. 

 

5. Kerstversiering

Wil je iemand een klein maar toch speciaal cadeautje geven tijdens te feestdagen? Dan is vintage kerstversiering een hele mooie keus. Een prachtige oude glazen kerstbal, vogeltje, engeltje of dennenappel die al die tientallen jaren boom na boom heeft overleefd, mooi ingepakt en met een persoonlijk kaartje erbij… er zijn maar weinig mensen die dat niet zullen waarderen.

 

Hopelijk heb je na het lezen van deze vintage kerst cadeau-tips genoeg inspiratie opgedaan om je geliefden dit jaar op een originele duurzame manier te verrassen. Je shopt de genoemde cadeautjes stuk voor stuk in de winkel van VintageMeesters. Wil je de ontvanger liever zelf iets moois laten uitkiezen, dan is een cadeaubon een fijn alternatief.  Voor de actuele openingstijden van de winkel kijk je hier.  Tot binnenkort!

 

kerst carrousel vintage
Soff Nagel design kandelaar
kristallen flutes vintage
cortendorf keramiek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.