5 tips voor een vleugje vintage in je interieur

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 20:14

Vintage (oftewel tweedehands) is inmiddels ver verwijderd van een stoffig en suf imago. Waar mensen vroeger nog niet dood gevonden wilde worden in een kringloopwinkel is het vandaag de dag hip hot and happening om daar rond te struinen en te speuren naar bijzondere vondsten en pareltjes uit vervlogen tijden. Je huis opleuken met mooi tweedehands zorgt niet alleen voor een creatief en origineel interieur, je bent ook nog eens lekker duurzaam bezig en je draagt je steentje bij aan de circulaire economie. Wat wil je nog meer?

Dat laatste is vooral voor de jongere generatie bijzonder belangrijk.  Voor twintigers en dertigers zijn thema’s als groen, duurzaam en milieubewust niet langer iets van de toekomst, dat is het nu. Apps zoals Vinted (voor het  verkopen van tweedehands kleding) zijn niet voor niets razend populair. Gelukkig beseffen ook steeds meer oudere jongeren dat het echt niet altijd nodig is om telkens nieuwe spullen te kopen. Dat net zo fijn om misschien zelfs wel beter (en leuker) is om een mooi tweedehands item te combineren met al dat nieuw in je interieur. Een mooi geleefd kastje naast die strakke bank of jaren zestig spiegel in die gloednieuw geverfde hal. Gave combinaties te over en je krijgt als bonus ook nog eens een huis met karakter.

Vintage staat dan ook niet langer te boek als muf en suf maar als hip en hot. Dat is ook terug te zien in het publiek dat de winkel van VintageMeesters komt binnenwandelen. Heel divers, met een dikkere en dunne portemonnee, van alle leeftijden, op zoek naar een tof, bijzonder of origineel vintage of design item voor hun (studenten)kamer, huis of appartement. Grootste uitdaging voor  velen: hoe doe je dat nou een beetje leuk, dat mixen en matchen van vintage met nieuw? Om je klein  een beetje op weg te helpen een paar praktische tips.

Tip 1. Ontdek je eigen stijl en smaak

Allerbelangrijkste is om je eigen smaak en stijl te (her)ontdekken. Vaak doen we maar wat de rest van ons ook doet, wat we zien in de reclames of in folders van woonwinkels die op de mat vallen. Maar wat vind je nou eigenlijk echt mooi? Welke kleuren spreken je aan en naar welke sfeer ben je op zoek in huis? Een moodboard maken helpt je echt om dat beter te bepalen. Gebruik Pinterest of doe het ‘old skool’ en plak en knip al jouw droom interieurs, kleuren en stijlen. Op die manier krijg je vanzelf een idee waar je nu eigenlijk naar op zoek bent. Dol op natuurlijke materialen, of juist felle kleuren? Hang je moodboard op een zichtbare plek en voeg er regelmatig iets aan toe of haal weer weg. Op die manier weet je na een poosje haarfijn wat je wel en vooral juist niet wilt.

 Tip 2: De kunst van het weglaten

Heb je voor ogen welke stijl je ongeveer wilt? Dan is het zaak om je huidige interieur kritisch onder de loep te nemen. Wat moet er beslist blijven en wat kan er weg? Denk duurzaam dus.. verkoop via Marktplaats, geef weg via een groep op Facebook, of doneer bij de plaatselijke kringloopwinkel. Laat staan waar je echt dol op bent, wat lekker zit of waar je bijzondere herinneringen aan hebt. Je zult zien dat wanneer je echt kritisch kijkt naar wat je wilt houden dit allemaal prima bij elkaar blijkt te passen. Het vertegenwoordigd namelijk jouw eigenheid, jouw smaak en stijl.

Tip 3. Kies en koop alleen vintage items waar je hart echt sneller van gaat kloppen.

Heb je het geld er (nog) niet voor? Stel je aankoop dan nog even uit. Liever iets aanschaffen waar je echt gelukkig van wordt en dat na tig jaar nog staat te shinen in je interieur dan iets kopen dat het net niet is. Kijk en vergelijk, zodat je weet wanneer je moet ‘toeslaan’. Volg interessante vintage accounts op Instagram of Pinterest en laat je inspireren! Je krijgt gaandeweg steeds beter een beeld van wat er qua vintage en mid century design allemaal leuk met elkaar en modern (nieuw) te combineren valt.  

Tip 4. Meten is weten.

Meer dan eens weten mensen die in mijn winkel komen niet hoeveel ruimte ze eigenlijk tot hun beschikking hebben voor een stoel, tafel of kast. Meet daarom vooraf de ruimte op waar je iets wilt hebben. Heb je een item op het oog? Knip het vloeroppervlak ervan dan thuis uit met kranten en leg het neer waar het moet komen te staan. Op die manier zie je in een oogopslag of het past, of dat de ruimte die je overhoudt te krap is. Ook merk je direct hoeveel ‘loop’ er overblijft. Heel handig en daarmee voorkom je een miskoop.

Tip 5. Durf te kiezen en te gaan voor je eigen stijl, kleur en combineer naar hartenlust!

Wees niet bang je eigen smaak te volgen en te spelen met kleuren en stijlen. Stap af van ‘wat hoort’ en doe in jouw huis waar jij een blij gevoel van krijgt. Is dat een paarse muur in de hal? Doen! Een mega bling bling spiegel op je schouw, waarom niet?  Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat het niet is wat je ervan had verwacht. Nou, dan zet je er toch gewoon een ander kleurtje overheen of verkoop je het item weer door. Het fijne van je eigen smaak en stijl ontwikkelen is dat het altijd in beweging is en daarmee nooit saai. Maak van jouw interieur een afspiegeling van wie jij bent, waar je van houdt en wat jij mooi vindt!

Bonus tip

Botsende smaken? Het komt geregeld voor dat de ‘wederhelft’ niet zo gecharmeerd is van al die ‘oude meuk’ die ook wel vintage of mid century design heet. Voor die mensen heb ik nog een bonus tip: kies 1 kamer(tje) in het huis uit die ‘van jou’ is (uiteraard in overleg) waar jij je helemaal kunt uitleven. Verf de muren, koop leuke vintage meubels, spiegels en andere items die het voor jou helemaal af maken. Op die manier kan je genieten van de ‘vintage vibes’ zonder op een binnenlandse oorlog af te stevenen.. 😉

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.