Help deze vrouw wil klussen!

Gepubliceerd op 30 april 2021 om 14:28

Je kent vast het mega populaire tv-programma van John Williams wel: Help mijn man is klusser. Daar waar een hele batterij aan klussers komt opdraven om een doorgaans ruïne-achtig huis weer enigszins leefbaar te maken voor de bewoners omdat (door de bank genomen) manlief weigert de klus te klaren. Nog niet zo lang geleden had ik serieus behoefte aan wat verstandig klus advies. Want hoewel ik bij een opknap-project vaak denk ‘dat lukt me wel’ leek het er toch sterk op dat ik me op deze klus verkeken had.

Plakplastic

Ik kocht een leuke vintage kast, secretaire-achtig, hoog op mooie pootjes en gemaakt van perenhout. Hoewel hij hier en daar wat mankementjes had was dat nog niet het grootste probleem. Iemand had in het verleden bedacht dat het wel praktisch was om de binnenkant van de kast te bekleden met bruin plakplastic… Niet te doen, zo lelijk! Dat moet eraf besloot ik, want inclusief dat plastic was deze kast simpelweg onverkoopbaar. Dus begon ik vol enthousiasme aan deze klus.

Lijm

De start begon voorspoedig. Met de warme föhn was het appeltje eitje om het plastic eraf te trekken. Binnen 5 minuten was alles eraf, maar toen begon de ellende. Het verwijderen van het achtergebleven laagje lijm van het plakplastic (dat er waarschijnlijk al minimaal 30 jaar op zat) bleek geen sinecure! Met wasbenzine, allesreiniger, azijn, zelfs weer met de föhn en krabber ging ik ijverig aan de slag. Zonder resultaat. De lijm ging er met geen mogelijkheid vanaf.. Ik besloot mijn publiek op Instagram in te schakelen. Wie had er suggesties om dit goedje grondig te verwijderen? De tips stroomden binnen en een dag later ging ik met vol goede moed wederom aan de slag!

Van cola tot nagellakremover

De een zei dat cola een wondermiddel was. Dus hup, cola erop, in laten trekken en de lijm zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. De volgende had goede ervaringen met zonnebloemolie, maar ook pindakaas en mayonaise kwam in deze categorie voorbij. De derde zweerde bij nagellakremover, een ander vond dat ik professionele lijmverwijderaar van HG moest proberen. Wel… ik heb ze stuk voor stuk getest, alleen de pindakaas en mayonaise heb ik eerlijkheidshalve overgeslagen maar het bleek echt verschrikkelijk hardnekkig spul te zijn. Zelfs de lijmverwijderaar van HG (voor lijmresten op traptredes) deed het maar half en toen had ik alle andere opties al geprobeerd, inclusief de schuurmachine… John Williams en zijn klusteam waren op dat moment meer dan welkom want ondanks alle middeltjes en tig pogingen kreeg ik de lijm er maar mondjesmaat af.

Oplossing


De oplossing diende zich eigenlijk pas aan toen ik de lijmverwijderaar van HG niet liet intrekken maar direct na het insmeren ervan met een krabber over het oppervlak ging. Op die manier kreeg ik de lijm er beetje bij beetje af. De laatste restjes heb ik eraf geschuurd met een schuurmachine en het inmiddels kale hout heb ik (net als de rest van de kast) afgewerkt met hardwax olie van Osmo. Dat is trouwens echt heel fijn spul voor wanneer hout net dat beetje meer nodig heeft dan alleen meubelolie. Hij zag er uiteindelijk uit om door een ringetje te halen! Heel veel werk was het…, maar gelukkig met een geslaagd resultaat, en daar was het me natuurlijk om te doen. De kast is inmiddels verkocht en staat te shinen bij zijn nieuwe eigenaar in Amsterdam.  Kan ik me weer storten op een nieuw klusje!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.