Messing poetsen: drie handige en één geheim tip!

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 13:38

Ben je ook zo’n fan van vintage messing in je interieur? Dan is het handig om te weten hoe je die mooie spulletjes moet laten shinen! Laten we beginnen te vertellen wat messing nu eigenlijk precies is. Messing is een vast mengsel van koper en zink, doorgaans gelig van kleur en daarom ook wel geelkoper genoemd. Messing laat zich eenvoudig bewerken en zijn mooie goudkleurige tint maakt het een  gewild product voor het maken van beeldjes zoals katten, vogels, olifanten… zeg maar het halve dierenrijk. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor het maken van kandelaren of het afwerken van vintage meubels zoals tafels of barcarts.

⁷Wist je trouwens dat messing niet kan roesten, het heel duurzaam is en dat het heel veel wordt gerecycled? Maar door ouderdom en slecht of geen onderhoud kan messing er heel dof en lelijk uit gaan zien. Jammer wanneer je net zo’n mooi messing item op de kop heb weten te tikken. Ik geef je een paar eenvoudige (niet altijd voor de hand liggende) manieren om messing weer te laten glimmen.

4 tips om messing weer te laten glanzen

Omdat er vuil (of zelf vet) blijft zitten op messing kan er na een tijd aanslag ontstaan. Wanneer je messing weer wilt laten glanzen dan zijn er allerlei schoonmaakmethodes die je kunt gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is wat huishoudelijke artikelen en wat tijd.

1 Zout & Citroen

 

Snijd een citroen doormidden en knijp al het sap van een helft in een kleine kom. Voeg er tafelzout of zuiveringszout aan toe, totdat het mengsel zo dik als een pasta is geworden. Het maakt daarbij niet uit of je nu zout of zuiveringszout gebruikt, want het zout is alleen een schuurmiddel. Het kan zijn dat je een theelepel of meer aan het mengsel moet toevoegen. Gebruik een zachte katoenen doek om het mengsel op het messing aan te brengen. Zorg ervoor dat je met de nerf van het metaal mee werkt wanneer je de pasta aanbrengt en het in het messing wrijft. Wrijf de pasta niet te hard in het messing. De schurende werking van het zout zal ervoor zorgen dat de aanslag op zachte wijze verwijderd wordt. Gebruik een zachte tandenborstel om alle groeven in het messing schoon te maken.

2 Zout , azijn en bloem

 

Azijn heeft in veel opzichte dezelfde werking als citroen. Het is daarom logisch om het ook te gebruiken als een reinigingsmiddel voor messing.

  1. Vul eerst een half kopje met azijn
  2. Voeg daarna een theelepel zout toe en meng het geheel vervolgens door elkaar
  3. Voeg geleidelijk bloem toe tot het mengsel een wat dikkere pasta vormt.
  4. Bestrijk het mengsel over de messing en laat het dan 10-15 minuten inwerken.
  5. Tot slot, was de messing met warm water en laat drogen.

3 Koperpoets

 

Een voor de hand liggende  en zeker geen verkeerde optie is het oppoetsen van je mooie messing items met koperpoets. Je hebt de alom bekende Brasso (gewoon verkrijgbaar in de lokale supermarkt) maar je kunt ook die van het eigen merk Kruitvat gebruiken, prima spul.  De werkwijze is eenvoudig: je brengt met een schone (oude) doek de koperpoets aan op het voorwerp, laat het paar minuten goed intrekken en daarna wrijf je het helemaal uit. Dit doe je net zo lang totdat de glans zichtbaar wordt. Herhaal dit proces (kan ook met een kwast) totdat alle het vuil eraf is. Pak wat keukenrol om de laatste zwarte laag er af te wrijven, zodat de glans maximaal naar voren komt. Extra tip: gebruik (keuken)handschoenen want koperpoets droogt je handen enorm uit.

 

4 Antikal

 

Deze laatste (geheim) tip is misschien ietwat obscuur maar ik was op zoek naar een - vooral snel -  en makkelijk alternatief voor al het  gepoetst en toen stuitte ik tijdens mijn zoektocht op deze info. Wie niet waagt… dacht ik dus daarom de stoute schoenen aangetrokken het gewoon geprobeerd. Onderwerp van mijn experiment was een messing pelikaan, hartstikke dof en donker van kleur. Ik heb een kleine plantenspuit gebruikt, die gevuld met wat antikal (wel handschoenen aan, dat spul is niet zo fijn voor je huid) en het even in laten trekken. Daarna afgespoeld met lauwwarm water en opgewreven met een droge doek. Het resultaat was echt verbluffend! Om hem nog mooier te laten glanzen heb ik hem nog een beetje na-gepoetst met koperpoets en opgewreven met keukenrol. Aanrader voor iedereen die snel een mooi resultaat wil! 

 

Tot ziens in de winkel of webshop van VintageMeesters, groet Monique

 

Zie hier het resultaat van mijn experiment: links voor en rechts na!

Reactie plaatsen

Reacties

Ann
een jaar geleden

Hallo
Ik kwam op jouw pagina terecht, omdat ik twee messing schaaltjes heb met heel veel groene aanslag in de groeven.
Welke zou de beste methode zijn om dat groen weg te krijgen?
Groetjes Ann