Vintage interieur: de 5 meest gestelde vragen

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 19:43

Voor velen is het een droomscenario: het hebben van een eigen vintage winkel! Een eigen ruimte vol met de mooiste vintage parels, kastjes, spiegels, lampen, fauteuils, hier en daar een mid century design stuk en natuurlijk tal van mooie accessoires. Dat ondernemen niet altijd over rozen gaat, daar schreef ik al eerder over. Maar wist je al welke vragen mij als eigenaar van VintageMeesters het meest worden gesteld? Dat vertel ik je in deze blog!

5 meest gestelde vragen in mijn vintage winkel

 

1. Waar haal je die mooie vintage meubels vandaan?

 

De meest gestelde vraag; waar haal ik alle vintage meubels, spiegels, stoelen en kastjes vandaan? Dit is natuurlijk het geheim van smid. Want wanneer ik prijsgeef waar ik zoal ga inkopen voor mijn vintage winkel dan kan ik beter ophouden met de toko. Mijn klanten betalen niet alleen voor het vintage product (kast, stoel..) maar ook deels vindersloon. Tenslotte reis ik letterlijk stad en land af om die vintage meubeltjes in te kopen en naar Oosterhout te brengen. Mijn antwoord is dus: overal en nergens. En dat is eigenlijk ook zo. Soms vind ik een prachtige vintage eettafel praktisch bij mij om de hoek, de andere keer haal ik fantastische dressoirs uit Engeland en een volgende keer kom ik thuis met geweldige leuke fauteuils uit Duitsland.

 

2. Past dit vintage meubel wel bij…

 

De klanten van VintageMeesters zijn zelden verdwaald, dus degenen die over de drempel stappen komen doelgericht. Ofwel ze zijn via Instagram of Facebook bij mijn winkel terecht gekomen, via Google of via vrienden, familie of collega's. Vaak zijn ze gericht op zoek naar een vintage meubel uit de jaren 60/70 of ze willen graag inspiratie opdoen voor hun nieuwe huis. Ik krijg heel vaak de vraag of meubel x wel past bij die vloer.. of niet te groot is voor de hal… of dat kasje wel geschikt is als badkamermeubel.. Hoewel ik officieel geen interieurstylist ben vind ik het na al die jaren wel heel erg leuk om mee te denken. Dus mocht je langskomen bij VintageMeesters, aarzel niet om vooraf foto’s te maken van de bestaande situatie. Ik kijk graag met je mee.

 

3. Restaureer je ook vintage meubels?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Ik kan wel kleine herstelreparaties uitvoeren of een paar schroeven vervangen maar echt restaureren, dat is een vak apart en daar heb ik nog te weinig kaas van gegeten dus daar waag ik me niet aan. Als ik een meubel echt de moeite waard vind (ondanks een grove beschadiging) dan koop ik het wel aan maar dan haal ik er iemand bij die verstand van zaken heeft (zoals Marianne van Brakendonk Vintage). Ze heeft inmiddels een aantal (inmiddels alweer verkochte) meubels vakkundig voor mij gerestaureerd. Omdat ze inmiddels al een aantal meubelrestauratie workshops heeft gegeven op het terrein bij VintageMeesters ben ik ook weer een hoop wijzer. Heel erg fijn, maar ik hou het vooralsnog bij kleine reparaties!

 

4. Is dit vintage kastje wel echt oud?

 

Omdat ik geen restauratie-wonder ben koop ik vintage meubels en accessoires in zo’n goed mogelijke staat. Soms sta ik versteld van hoe mooi een tafel of kast uit de jaren 60 of 70 nog is. Nagenoeg geen gebruikssporen of kleurverschil op het hout door de zon.. pareltjes gewoon! Omdat ik dus alleen maar goede of zeer goede stukken inkoop vragen mensen mij geregeld of het wel ‘echt vintage’ is wat er in mijn winkel staat. Absoluut dus! Aan mij de uitdaging om mooie herbruikbare vintage interieur items te vinden die in jouw huis helemaal tot zijn recht kunnen komen. Het bestellen van nieuwe (retro) meubels, uitladen en een beetje leuk neerzetten kan (bijna) iedereen. De sport is juist om echte mooie, unieke, gebruikte interieur items te scoren en die een nieuw leven te geven. Alles, maar dan ook werkelijk alles in de winkel, komt uit de jaren 50, 60 of 70.

 

5.  Kan er nog wat vanaf?

 

De vraag of er nog iets van de prijs afkan.. ook die wordt mij nog steeds regelmatig gesteld. Helaas kleeft er aan vintage of tweedehands voor sommige mensen nog altijd iets ‘goedkoops’, zo ook in de vintage interieur wereld. Het besef dat het vele malen moeilijker, kostbaarder en intensiever is om een mooi tweedehands item te vinden, kopen, transporteren en weer te kunnen verkopen dan te handelen in massaal geproduceerde nieuwe meubelen is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Ik schreef er een poosje geleden een blog over, mocht je willen weten waarom er niets vanaf kan😉. Natuurlijk moet ook ik eens in de zoveel tijd plaats maken voor nieuw gevonden vintage pareltjes, dus dat is het moment om je slag te slaan en een vintage item bij mij in de sale te scoren! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.